Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Πέρασαν άστεγο για νεκρό στην Τρίπολη εξαιτίας της δυσωδίας

Όταν μένεις άστεγος, ο κόσμος σού φαίνεται μεγαλύτερος. Οι δρόμοι, οι πλατείες και τα σοκάκια είναι ο κόσμος σου. Το πιο δύσκολο είναι όταν χρειάζεσαι ένα σπίτι για να σε προφυλάξει από τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και από τα ενοχλητικά βλέμματα των περαστικών.

Η περίπτωση που θα μας απασχολήσει αυτή τη φορά, δεν είναι άλλη από του κ. Γιάννη. Ο Γιάννης είναι ο άστεγος Ρουμάνος ο οποίος μεταφέρθηκε από τη βίλα Τουρκοβασίλη όπου ζούσε τους προηγούμενους μήνες σε μία κλειστή διώροφη κατοικία στο κέντρο της Τρίπολης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο άστεγος είχε καταλάβει μια οικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημητρίου Νεομάρτυρος και Παλαμήδου Ρήγα και ζούσε εκεί. Οι ελάχιστες εμφανίσεις τις ώρες που κυκλοφορεί ο κόσμος τον είχαν κάνει «αόρατο» για τα μάτια των περαστικών αλλά και των περίοικων.
Όπως και στη βίλα Τουρκοβασίλη, ο άστεγος είναι σε κακή κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να τηρηθούν ούτε καν οι βασικοί κανόνες υγιεινής λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης. Η οικία στην οδό Δημητρίου Νεομάρτυρος έχει μολυνθεί, λόγω τους απουσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου το πρωί λόγω της έντονης δυσωδίας περίοικοι κάλεσαν την Αστυνομία, φοβούμενοι ότι ο άστεγος απεβίωσε. Στην οικία έφτασε η Αστυνομία όπου και έκανε έρευνα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κοντά στον άστεγο βρέθηκε και ιατροδικαστής. Μετά από έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον άντρα εντός της οικίας και έπειτα του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα, σε συνέχεια της καταγγελίας των περίοικων.
Έπειτα από λίγα λεπτά, ο Γιάννης ακολούθησε πεζός τον αστυνομικό στο Αστυνομικό Τμήμα. Η εικόνα του μαρτυρούσε την ταλαιπωρία του από τη ζεστή και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ενώ ο αστυνομικός τον ρώτησε αν ήταν σε θέση να περπατήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άστεγος μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο, για να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι ο άντρας διέμεινε τις τελευταίες εβδομάδες στο κλειστό σπίτι, που το είχε προσεγγίσει σπάζοντας την κλειδαριά. Η ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στο διώροφο φανερώθηκε από τα κλινοσκεπάσματα του άστεγου που βρίσκονται κρεμασμένα από τα ανοιχτό παράθυρα του σπιτιού.
Δυστυχώς για ακόμα μία φορά η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για τους άστεγους δείχνει το σκληρό της πρόσωπο σε αυτούς που  έχουν ανάγκη.
Ο Γιάννης δεν είναι ο μόνος άστεγος, υπάρχουν και άλλοι, που ζουν δίπλα μας, σε εγκαταλειμμένα σπίτια.
Έφη Καστραντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου