Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Σε «πολεμικό» σκηνικό αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Έφτασε τα ξημερώματα το γεωτρύπανο

Από τα ξημερώματα στο οικόπεδο «11» της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο της γαλλικής εταιρείας «TOTAL-ENI» για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Οι Κύπριοι θεωρούν ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι γεωτρήσεις όμως γίνονται σε κλοιό προκλήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στις έρευνες, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.


Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν χθες με την ανακοίνωση της άσκησης με αληθινά πυρά πολύ κοντά στην περιοχή των γεωτρήσεων.

Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12η και 13η Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων WEST CAPELLA η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προκαλεί η Τουρκία: Ασκήσεις την ημέρα άφιξης της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων στην Κύπρο

Στην περιοχή έχει στηθεί «πολεμικό σκηνικό», αφού έχουν συγκεντρωθεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας, έτοιμες ουσιαστικά να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρξει επεισόδιο από τους Τούρκους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επαφές της κυπριακής πλευράς με την γαλλική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» στην περιοχή.

Το θέμα μεταφέρθηκε χθες και στη Βουλή όπου έγινε συζήτηση με αφορμή την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1σημείωσε ότι «οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς».

Σε σκηνικό πολεμικής έντασης αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Κοτζιάς στον ΑΝΤ1: Φραστικοί οι λεονταρισμοί της Τουρκίας

Δείτε όλη τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου