Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Η ΝΔ θέλει τη… φέτα της! – Εσωκομματικές κόντρες πίσω από την ερώτηση για τη CETA

Η εξέλιξη με την δυνατότητα να παράγουν οι Καναδοί τυρί φέτα έστω και με περιορισμούς προκάλεσε τρικυμία στη ΝΔ προ ημερών, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης και να εξηγηθεί με δύο ανακοινώσεις η στάση της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα.


Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε για τη ΝΔ, καθώς υπήρχαν συνεχιζόμενες αντιδράσεις κυρίως από κτηνοτρόφους και παραγωγούς οι οποίοι επέρριπταν ευθύνες στην αντιπολίτευση, έχοντας στο μυαλό τους την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο όπου οι εκλεγμένοι της ΝΔ υπερψήφισαν τη συμφωνία, ενώ οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Στην Πειραιώς, παρά τις μακροσκελείς ανακοινώσεις για τα συνολικά οφέλη της συμφωνίας για μια σειρά προϊόντων και την παραδοχή ότι τώρα είναι καλύτερα από πριν και για τη φέτα η οποία ήταν εντελώς απροστάτευτη, εκτιμούν ότι θα πρέπει να μπει η κυβέρνηση στο κάδρο, αφού εκείνη ψήφισε την συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών.

Η ερώτηση που κατέθεσαν 44 βουλευτές της ΝΔ προς την κυβέρνηση για την θέση της στο συγκεκριμένο θέμα πιστεύουν ότι είναι μία καλή ευκαιρία να βγει η κυβέρνηση και να υπερασπιστεί αυτό που ψήφισε αντί να κρύβεται πίσω από τη ΝΔ που την καταγγέλλει για αποτυχία.

Πίσω από αυτά, όμως, υπάρχει μία εσωτερική κόντρα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για την αναβάθμιση της Φωτεινής Αραμπατζή ως επικεφαλής του κρίσιμου αυτού τομέα, όσο και για την εμπλοκή του γραμματέα του κόμματος Λ. Αυγενάκη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Όπως λένε βουλευτές στο dikaiologitika news, ο κ. Αυγενάκης έχει γίνει ο συντονιστής του τομέα αγροτικής ανάπτυξης, κάνει συσκέψεις με εκπροσώπους φορέων, ενώ με την ερώτηση αυτή δεν έχει γίνει ενημέρωση για το πώς θα πάει η ΝΔ στη Βουλή, αφού είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία την προωθούσε και η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2012.

Η υπόθεση της φέτας πάντως, θα επανεξεταστεί μετά από πέντε χρόνια, όπως προβλέπεται στη συμφωνία και όπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα, η Ελλάδα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παράξει περισσότερους τόνους από τους περίπου 1.000 τόνους που ήταν η ποσόστωση εισαγωγών στον Καναδά, καθώς τώρα μπορεί να φτάσει και τους 20.000 τόνους. Αλλωστε, οι εκεί εταιρίες που προυπήρχαν και ευνοούνται από την συμφωνία και τους επιτρέπεται να παράξουν φέτα, στην ουσία φτιάχνουν έναν τύπο λευκού τυριού, αφού η βάση είναι περισσότερο το αγελαδινό γάλα και όχι αιγοπρόβειο, το βασικό συστατικό της ελληνικής παραδοσιακής φέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου